Boksen als levenles

Ik ben weer fanatiek aan het boksen. Lekker een uurtje losgaan op een bokszak, trainen met een tegenstander en een rondje sparren in de ring. Liefst elke dag na het werk. Het helpt stress los te laten, ik voel me ontspannen na afloop, het maakt me fit en gezond. En bovenal: ik heb er plezier in.

Ik train op een nieuwe sportschool met nieuwe trainingsmaatjes. Sommige zijn ervaren, anderen beginners. Ik merk dat ik tegen de beginners van alles uitleg over boksen/vechtsport en hoe dat parallel loopt met het echte leven. ‘Herkenbaar’, krijg ik dan terug, ‘grappig dat dat zo parallel loopt’.

Eigenlijk heb ik mijn hele leven wel iets van vechtsport gedaan. Als klein meisje begonnen met judo, en later door naar karate. Tijdens mijn studententijd overgestapt op een hardere vorm van karate: full-contact, elkaar echt raken, klappen krijgen en uitdelen. Ik heb tijdens de 20 jaar dat ik intensief karate beoefende, veel geleerd over mijzelf en het leven. Ik heb mijn grenzen leren kennen en verlegd. Ik heb leren incasseren, fysiek maar vooral mentaal. Ik heb leren doorzetten, volhouden, elkaar steunen en samen verder komen.

Met mijn nieuwe trainingsmaatjes kan ik putten uit eindeloze ervaring. Talloze oefeningen, combinaties van stoten en trappen, ik heb het al zo vaak gedaan. Ik vind het nog steeds leuk. Soms leg ik iets uit of doe ik iets voor. En soms gaat het vanzelf dat ik de link trek met het leven. Nieuwe deelnemers gaan ook meestal de hele les voluit. In één ademteug proberen ze dan zoveel mogelijk klappen aan de tegenstander of de bokszak uit te delen. Maar zo halen ze het eind van de les niet: je kunt niet altijd voluit gaan. Neem rust op zijn tijd. Even op adem komen, herstellen, en dan weer er tegenaan. Steeds even een stapje terug, dan kun je ook nadenken en tactiek bepalen. Zo is het in het leven ook. Het helpt om regelmatig terug te kijken en te analyseren wat je fout én wat je goed hebt gedaan. Daar kunt je iets van leren. Vecht in, vecht uit, haal adem. Verdeel je energie, vind een ritme.

In de ring sta ik vaak genoeg tegenover een nieuweling, vaak een jonge gast, die kwaad wordt als hij van mij een flinke mep krijgt. Ik zie dan de woede en de poging om mij terug te slaan. Ik heb geleerd om niet in woede te handelen. Zet een stapje achteruit, kom op adem, bekijk de situatie. In het leven: slaap er een nachtje over… En wat ook helpt: lach erbij, doe het met plezier, het is een spelletje! Neem het niet al te serieus maar geniet vooral.

Moeilijke situaties in het leven zijn op het moment zelf niet fijn, maar worden naderhand vaak stoere verhalen. Je groeit van tegenslag. En je kunt veel meer dan je denkt. Geef niet te snel op, hou vol, dan kom je nog eens ergens. Train hard en met plezier en rust voldoende uit. Koester je blauwe plekken. Het zijn trofeeën van iets dat je doorstaan hebt. In de sport en in het echte leven.