Lijstjes maken

‘Jij wil teveel!’, zei mijn moeder vroeger regelmatig tegen me. En tegenwoordig zeggen mijn vrienden vaak: ‘Het kan niet allemaal!’. En het klopt, ik wil heel veel. Zoveel dingen die ik leuk en belangrijk vind. Soms zucht ik: ik wil meer uren in een dag! Als mensen vertellen dat zij genoeg hebben aan 6 uur slaap per nacht, ben ik altijd jaloers. Dat lijkt me heerlijk, dan heb ik 2 uur per dag, 14 uur per week meer tijd voor alles wat ik wil doen. Klussen, studeren, een boek lezen, muziek maken, koken voor vrienden…

Om zoveel mogelijk te kunnen doen, maak ik lijstjes. Een lijstje met alles wat ik ooit nog wil doen. Soms zijn dat leuke dingen, zoals op een tractor rijden. Soms zijn het dingen die moeten, zoals de houtrot aan mijn huis repareren. En ik maak daarbij een planning wat ik op korte of lange termijn wil fixen.

Voor elke dag heb ik een lijstje met wat ik wil doen die dag. Daar staan mijn afspraken op, mijn geplande sportactiviteiten en dat ik niet moet vergeten om de vuilnisbak buiten te zetten. En mijn dagelijkse routine: pianospelen, facebook bijhouden voor Lotus coaching, blogs schrijven, dagelijkse meditatie. En van mijn grote To-do-list maak ik een planning naar die dagelijkse lijstjes. Eerst naar een week: dit moet echt dan klaar zijn: belastingaangifte, verjaardagskaartje sturen, studie-examen. En dan probeer ik in te plannen wat ik daarbij nog kan doen: vrijwilligerswerk, klussen in huis, naar Ikea.

En het is echt zo: omdat ik zoveel plan, krijg ik ook veel gedaan en daar word ik dan weer heel blij van. Maar soms heb ik niet genoeg energie of heb ik meer werk dan anders, dan komt er minder van. En dan loop ik een beetje vast omdat dingen die ik graag wil doen, of dingen die ik maar blijf uitstellen, niet afkomen. Dan heb ik een frustratiemomentje. En dan neem ik mijzelf onder de loep om te achterhalen waardoor het komt. ‘Zou ik dan echt teveel willen?’, denk ik dan, zoals mijn moeder vroeger al zei? Voor dat moment misschien wel, is dan meestal mijn conclusie. Maar over de grote linie niet. Ik kan namelijk ook goed planningen aanpassen en dingen van mijn lijstje verplaatsen. Prioriteiten stellen, keuzes maken. En soms is het ook gewoon even doorbijten. De administratie moet af. Dan maar een keertje niet sporten. Maar wel een leuke beloning in het vooruitzicht als de administratie (toch al niet mijn hobby) af is. En het doorstrepen op mijn lijstje, en het lijstje dat korter wordt, lucht enorm op. Een voldaan gevoel, en daar word ik dan weer heel blij van!

Waar ik ook heel blij van word, is tijd maken voor leuke en belangrijke afspraken tussendoor. Ik pas regelmatig mijn lijstjes aan om iets bijzonders te doen met die ene vriendin die ik al heel lang niet heb gezien. Of om en dagje te houthakken met mijn familie. Het is namelijk mijn eigen planning, dus ik ben de baas. Zo veranderen mijn lijstjes eigenlijk per week of soms zelfs per dag. Soms maak ik ze korter, soms ook langer. En daarmee helpen ze mij om veel te doen, maar vooral om te doen wat ik belangrijk vind.