Met een glimlach


Vorige week merkte ik dat wat kortaf was naar mijn collega. ‘Zo, beetje chagrijnig?’, vroeg hij.’ Oeps, dat heb ik niet vaak’, dacht ik. Ik zat me net af te vragen waardoor het kwam, toen een andere collega binnen kwam en heel enthousiast riep: zo, iedereen een fijne vakantie gehad? Die had ik dus gemist, concludeerde ik. Bijna iedereen was vrij geweest tussen kerst en nieuwjaar. Maar ik had die periode gewoon doorgewerkt en zelfs in de weekends nog gewerkt. Zou dat het zijn, gebrek aan rust? ‘Hmm, misschien een goede tijd om een vakantie te plannen’, bedacht ik me. Een weekje uitrusten zal me goed doen. Maar tot aan die vakantie hoeven mijn collega’s geen last te hebben van mijn humeur. Hoe zorg ik ervoor dat ik vrolijk en aardig blijf, ondanks dat ik moe ben?

Ooit leerde ik bij Tai Chi om in alle houdingen een glimlach op je gezicht te doen. Klinkt een beetje geforceerd, en zo voelt het ook, maar het werkt wel! Er is bewezen dat je lichaam op een positieve manier wordt beïnvloed als je lacht. Er komt een stofje vrij dat ervoor zorgt dat je vrolijk wordt. Dat heet endorfine.  Endorfine zorgt voor een gevoel van euforie in je lichaam. Het stimuleert ook je immuunsysteem, is goed voor je stofwisseling en zorgt ervoor dat stresshormonen zoals adrenaline en cortisol worden afgebroken. Een klein wondermiddeltje dus. Endorfine kun je onder andere  opwekken met sporten, bij het eten van chocola maar ook bij (glim)lachen. En een geforceerde glimlach volstaat. Dus ik forceerde een grijns en excuseerde me bij mijn collega. ‘Sorry’, zei ik en ik dacht: ‘ik zal beter voor mezelf zorgen’. Plande gelijk een lang weekend vrij en probeerde de hele dag aan die glimlach te denken.

Natuurlijk is alleen glimlachen alleen niet de oplossing om je goed te voelen. Over het algemeen zorg ik dat ik voldoende rust en slaap, gezond eet, genoeg beweeg en leuke dingen doe. Daar heb ik een aardige balans in gevonden. Meestal ben ik vanzelf vrolijk en als ik de dag begin, roep ik de stemming op die ik wil hebben. Vriendelijkheid werkt aanstekelijk. Meestal doet iemand die vriendelijk bejegend wordt, vriendelijk terug. En het kan nog zo tegenzitten, een glimlach kost niets en maakt de wereld wel een stukje mooier. Maar blijkbaar ben ik die balans nu even kwijt. Chagrijnig ben ik niet gauw en een collega afsnauwen doe ik al helemaal zelden.

Ik ben echt toe aan vakantie en ga die binnenkort nemen. Lekker een weekje naar de zon, uitrusten, lezen, zwemmen… En van dat vooruitzicht voelde ik mij al een stuk beter en kreeg spontaan een (echte)  glimlach op mijn gezicht.