Mijn hoofd leeg maken

Gisteren meldde ik mij al om 8:45 aan de balie van de sportschool. ‘Zo, kom  je de kerstkransjes eraf sporten?’ vroeg de medewerkster enthousiast. ‘Nee, meer mijn hoofd leegmaken’, antwoordde ik.

Nu mogen die kerstkransjes er ook wel af, maar in deze dagen heb ik meer last van een vol hoofd dan van een volle maag. De dagen zijn kort, weinig daglicht en dus minder energie. En er is van alles te doen. Sint, kerst, verjaardagen maar ook veel drukte op het werk. Jaarafsluitingen, recepties, kerstvieringen en niet te vergeten de administratieve afsluiting van het jaar: veel werk. En in deze tijd zijn er ook nog eens altijd een paar mensen ziek, dus mijn hoofd loopt om.

Veel teveel prikkels. Ik zoek dus naar een manier om goed mijn hoofd leeg te maken. Nu doe ik dat altijd wel, maar het lijkt wel of het in deze periode meer nodig is dan anders. Misschien doordat het vroeg donker is, ik minder energie heb en natuurlijk ook omdat er veel te doen is. Heel leuk al die feestjes, maar het is intensief en kort achter elkaar. En met dan minder energie en allerlei ziektes die op de loer liggen, is het hard werken om genoeg weerstand, voldoende slaap en rust in het hoofd te krijgen.

Na een aantal jaren sleutelen aan mijzelf en anderen, heb ik het inmiddels best aardig door. Na een intensieve dag altijd nog even een suddermomentje, regelmatig sporten en zoveel mogelijk op tijd naar bed en gezond eten. Soms komt er zoveel informatie binnen dat het lijkt of mijn gedachten niet meer kunnen stoppen. Net rijdende autootjes: elke gedachte is een autootje dat ik niet geparkeerd krijg. Soms visualiseer ik dat dan. Beter helpt sporten: het eerste half uur komen alle gedachten langs maar na een half uur ben ik vaak zo moe dat ik me op mijn lichaam moet focussen en het denken vanzelf stopt. Heerlijk rustig in mijn hoofd. Maar in de decembermaand, met al die gekke drukke dagen (heel leuk en gezellig allemaal hoor, maar wel een beetje veel), komt het sporten er ook niet altijd van. Dan helpt het mij om thuis prikkels te verminderen. De TV de kamer uit, niet teveel lampen aan maar een paar kaarsjes en een beetje mijmeren in de schemer. Het liefst de kachel aan: beetje in het vuur staren. Rustgevend, prima om je gedachten naar binnen te leiden en kalm en ontspannen te worden.

En ooit ben ik begonnen om in december niks extra te plannen. Dus werk, sport op zijn tijd en natuurlijk de feestjes en sociale verplichtingen die bij de maand horen, maar verder juist geen afspraken. Niet nog effe snel voor het einde van het jaar. Nee, wachten tot januari. En geen nieuwe dingen oppakken in het oude jaar: energie verzamelen en straks in het nieuwe jaar vol gas weer van start. Vaak gaan dingen half januari ineens veel sneller dan je aan het einde van het jaar, met een leeggelopen batterij, had kunnen doen. Meedeinen dus, met het ritme van het jaar, de energie van de aarde. Stilte, rust, en een leeg hoofd.